Duro profilerer seg med slagordet "Smartere opplæring. Sterkere arbeidsmiljø", og hjelper bedrifter med å sikre at ansatte faktisk forstår – og følger – arbeidsinstrukser. Bak selskapet står Ola Uleberg og Karl Magnus Skretting, to ildsjeler med tung kompetanse innen teknologi og kommunikasjon. Deres felles visjon er klar: Ingen skal falle utenfor på arbeidsplassen.
Praktisk og tilpasset opplæring – for alle
Duro har utviklet en løsning som gjør det mulig for ansatte – uavhengig av språkferdigheter eller leseevne – å få nødvendig informasjon på en enkel, tilgjengelig og praktisk måte. Med bruk av QR-koder får medarbeidere umiddelbar tilgang til instrukser, sikkerhetsrutiner og opplæring – levert som tekst, lyd eller video, på deres eget språk.
– En polsktalende lagermedarbeider kan for eksempel skanne en QR-kode på en truck og få sikkerhetsinstruksene opplest på polsk. Det handler om å gjøre læring ekstremt enkelt å forstå og ta i bruk, forteller Karl Magnus. Duro er ikke et tilfeldig teknologieventyr. Selskapet er bygget på mange års erfaring fra industrien og kommunikasjonsfeltet. Ola har tidligere jobbet i selskaper som Gard og NOV, mens Karl Magnus har bakgrunn fra kommunikasjon og formidling. De ble koblet sammen gjennom Innoventus Sør og har siden utviklet Duro til det det er i dag.
– Vi så hvor mange som strevde med å forstå dokumentasjon og arbeidsinstrukser, særlig de med dysleksi eller språkbarrierer. Det er en stor utfordring i mange virksomheter, sier Karl Magnus. De har tidligere samarbeidet med Glencore Nikkelverk, som ble et viktig vendepunkt. Duro fikk støtte fra Innovasjon Norge for å utvikle en første versjon av sin løsning, der de jobbet de spesielt med tilrettelegging for ansatte med lese- og skrivevansker.
Teknologi med mening
Duro benytter ny teknologi som tekst-til-tale, AI og automatisert oppfølging for å sikre at opplæringen både når ut – og blir forstått. – Vi har så vidt begynt å utforske mulighetene innen AI og digitale kommunikasjonsformer på arbeidsplassen. Det handler ikke om teknologi for teknologiens skyld, men hvordan vi kan bruke den til å skape verdi for både bedriften og de ansatte, sier Ola. Duro skal også tilby nano-læring på sikt– korte, relevante læringssnutter som er lett å konsumere i en travel arbeidshverdag. Dette er spesielt tilpasset industri og servicebransjer, hvor tradisjonell e-læring ofte blir for omfattende.
Akkurat nå er Duro i en spennende fase med rebranding og videre utvikling av plattformen. Deres tilnærming handler om inkludering, enkelhet og brukerfokus og mener de treffer et stort behov i markedet. – Tradisjonelle e-læringsplattformer er ofte generelle og lite tilpasset. Vår tilnærming er mer: Hva trenger dere egentlig? Det handler ikke om å gjøre det mer komplisert, men om å gjøre det forståelig og relevant, sier Karl Magnus. – Å investere i Duro er å investere i mennesker, teknologi og en mer inkluderende arbeidsplass, legger han til. Vi i Digin gleder oss til å følge reisen til Duro videre!