Åsne Holtklimpen og John Moen på et av treffene til IT-lønningspilsen i Kristiansand.

Samler IT-bransjen i Agder for uformell sosialisering

Åsne Holtklimpen fra Crayon er en av initiativtakerne for «IT-lønningspilsen», et uformelt samlingstreff i Kristiansand. Sammen med John Moen fra Sopra Steria var de i begynnelsen av året drevet av et ønske om å samle det som de opplevde som en litt spredt og fragmentert IT-bransje i Agder.

«Vi synes det var på tide med en sosial samling for IT-folk i regionen, som ikke har verken faglig innhold eller fokus på å bygge karriere», sier Åsne når Digin treffer henne på en kafé i Markensgate.

Åsne forteller at ideen om lønningspils begynte som en lett samtale blant tidligere kolleger, på grunn av et relativt lite IT-miljø i Kristiansand. "Dette tok vi litt på sparket, vi tenkte vi kan iallfall ta temperaturen på om dette er noe folk ønsker», sier Åsne.

Starten på det hele begynte med en Facebook-gruppe, som på kort tid fikk 100 medlemmer. Åsne og John opprettet også et arrangement for den første lønningspilsen og delte det med alle de kjente. Overraskende nok – til tross for at dette var den første fredagen i påskeferien, dukket det omtrent 25 personer opp til det første arrangementet. Både før og etter har tilbakemeldingene fra folk vært overveldende positive. I skrivende stund er gruppa oppe i 493 medlemmer. "Første arrangement var en slags test. Vi telte at folk fra 9 ulike organisasjoner dukket opp, både offentlig sektor og privat næringsliv. Jeg tror grunnen til at dette er populært er fordi det er litt mangel på slike uformelle treff. Ja – vi har mange møteplasser som seminarer, fagfrokoster og lignende, men disse har ofte faglig innhold og opplegget arrangeres av bedrifter. Jeg tror folk ønsker en helt uformell møteplass der vi bare snakker sammen om alt og ingenting. Det blir naturlig nok litt jobb-prat, men vi opplever for det meste at folk snakker om helt andre ting."

Åsne har hørt flere si at de ikke har behov for noe faglig innhold på disse treffene. IT-bransjen deltar allerede mye i faglige samlinger, og ofte er det lite tid til mingling på disse. «Det som skjer av arrangementer i arbeidstiden er ofte med en følelse av å haste tilbake til jobb og da klarer man ikke alltid å slappe av. Det kan også være en del som jobber for seg selv eller små bedrifter og de har kanskje ikke så mange kollegaer? Da er det fint å treffe andre i samme situasjon!» sier Åsne med masse entusiasme.

Midt i blinken for Digin sin strategi

Digin arrangerer en del treff for å samle IT-bransjen på Sørlandet – blant annet er det under Arendalsuka i august lagt opp til igjen å samle hele IT-miljøet på Sørlandet på skonnerten S/S Solrik. Målet er at folk i bransjen vet at de kan treffe hverandre i hyggelige omgivelser, med både spennende faglig innhold og også sosialt påfyll. "Slike uformelle samlinger som IT-lønningspilsen er midt i Digins strategi, vi har bare ikke hatt kapasitet til å ta dette initiativet ennå. Derfor er vi glade for at noen gjorde en innsats for å arrangere og formidle det" forteller Cathrine Stien, daglig leder i Digin.

Digin har også i forkant markedsført samlingene i alle sine kanaler og nyhetsbrev. Det siste treffet som ble arrangert før sommeren haddde 110 deltakere på Grenseløs restaurant, og folk kom fra 23 ulike IT-bedrifter. Dette oppmøtet er både initiativtakerne og Digin veldig fornøyd med. Åsne ønsker å få frem at hovedmålet med disse samlingene er sosialisering, derfor er det viktig at samlingene ikke blir en plattform for aktiv rekruttering. "Det er lov å snakke fag, hvor og hva vi jobber med, men ikke kom for å aktivt rekruttere. Det sier vi klart i fra om at vi ikke ønsker», påpeker Åsne.

Ønskelig med flere kvinner

Åsne ønsker seg høyere andel kvinner til de neste treffene. På de siste treffene har det vært ca 20 % kvinner som deltar. «Ei jeg snakket med var litt usikker på om hun kunne delta selv om hun ikke jobbet med koding, men hun omtalte seg som veldig IT-interessert og nerde-vennlig! Jeg svarte at hun selvfølgelig er velkommen og at vi håper hun tar med seg venninner neste gang».

Åsne forteller også om studenter som deltar fordi de ønsker å utvide nettverket sitt. Håpet hennes er at studentene ikke bare tenker på en videre karriere i Oslo etter endt studietid. Nå kan de treffe folk i bransjen og se hvor bra det er her, og ikke minst hvor store muligheter det finnes innen arbeidslivet i Agder. Det kan bli en kongstanke for de kommende talentene som bransjen sårt trenger.

I Digin har vi snakket mye om hvordan vi som region kan lykkes i å tiltrekke oss fremtidens kompetanse og hvordan vi får regionens dyktige hoder til å trives her. I fjor på Arendalsuka debatterte vi dette, og lanserte begrepet “Varmt teknologimiljø” som noe vi ønsket å bli kjent som her i Agder. Og da synes vi det er veldig passende at samtalen rundes av med Åsnes beskjed til bransjen: Vi er mange i IT-bransjen som ønsker å treffes utenom arbeidstid, kom alene eller ta med en venn neste gang! - Sånn skapes varmt teknologimiljø.