Bivvy har et klart mål om å bidra til en hverdag der flere får gode opplevelser, med sterkt fokus på naturen. Selskapet har samlet informasjon om gode telt- og hengekøyeplasser fra brukere over hele landet. Disse plassene er åpent tilgjengelige for alle dem som ønsker å ta en natt i naturen. I tillegg spres turglede mellom brukere på sosiale medier og nyhetsbrev. På den måten skapes det et community for folk som søker gode naturopplevelser. Men for et team med interesse for teknologi og innovasjon har Bivvy tatt det hele et steg videre. Ved å benytte kunstig intelligens og kartdata har Bivvy utviklet en «teltplassfinner» som finner potensielle teltplasser i naturen på egenhånd.
Prosjektet har allerede fått oppmerksomhet i sosiale medier og i geomatikkbransjen, og nylig fikk Bivvy også tilskudd fra Innovasjon Norge. Bjørn Stian forteller:
– Tilskuddet fra Innovasjon Norge er først og fremst en viktig anerkjennelse for oss og ideen vår. Midlene skal vi bruke til å gjøre løsningene våre enda mer brukervennlige og tilgjengelige. I tillegg er vi inne i en fase hvor vi rydder «under panseret» og vi gjennomgår også forretningsmodellen vår. Det er derfor et godt tidspunkt for oss å bli medlem i Digin.
Bivvy skiller seg ut fra tradisjonelle karttjenester ved å bruke avanserte teknologier som maskinlæring for å analysere landskapet. Basert på laserdata og høydedata, samt et godt sett med treningsdata, kan Bivvy identifisere unike teltplasser med god utsikt og gode solforhold. I tillegg kan modellen også finne tilstrekkelig avstand mellom trær for hengekøyer – en kombinasjon av faktorer som ellers krever avansert kartanalyse for å identifisere.
Kombinasjonen av maskinlæring og GIS gjør at Bivvy kan luke ut sensitive områder som kirkegårder, privat eiendom og sårbare naturområder. Ambisjonen er å skape en ideell balanse mellom menneskers bruk av naturen, teknologi og miljøbevissthet, med et sterkt fokus på å beskytte truede arter og økosystemer.
Mulighet for å utvide til andre sektorer
De første prosjektene i selskapet er tett knyttet til friluftsliv, men Bivvy ser også et potensiale for å utvide bruksområdet til teknologien til andre sektorer. Et eksempel er Forsvaret, som kan ha nytte av slike analyser av terrenget i sine strategiske vurderinger.
Bivvy har allerede testet modellen sin på å finne stikkrenner, altså hvor vannet renner i terrenget. Basert på data samlet inn av sommerstudenter i en kommune i Norge har de kartlagt vannstrømmer, og brukt modellen til å finne ut hvor vannet vil renne under forskjellige forhold.
– I stedet for å si til modellen vår at «her er en ekte teltplass, finn flere av disse» kunne vi si «her er en stikkrenne, finn flere slike». Da det viste seg at modellen traff ganske så godt forsto vi at denne teknologien har stort potensial. Vi vil gjerne bistå allmennheten, private aktører og offentlige myndigheter med å tilpasse seg til et endret klima, noe som bare blir viktigere i tiden som kommer, sier Bjørn Stian.
I tillegg ser de for seg at flere aktører kan dra nytte av denne teknologien, spesielt når det gjelder besøksforvaltning, et naturvennlig reiseliv, planarbeid og styring av ressurser.
Bjørn Stian avslutter med å reflektere over samfunnet og teknologiens rolle.
– Det er viktig at vi som samfunn lærer oss å bruke kunstig intelligens på en fornuftig måte, og reflekterer over hvordan vi vil ta teknologien i bruk i våre egne liv. Prosjekter som Bivvy viser hvordan AI kan brukes på en positiv og innovativ måte, og jeg håper vi vil se mange slike initiativ fremover.
Bivvy er blant Digins nyeste medlemmer og ser frem til å delta på flere møteplasser i regi av klyngen. Bjørn Stian ser på disse arenaene som en mulighet for relevante aktører å lære av hverandre, hente inspirasjon og samarbeide om løsninger som kan bidra til en mer fremtidsrettet og ansvarlig teknologibruk.
– Det er naturlig for oss å rekke opp hånda og knytte oss til det innovative og fremoverlente IT-miljøet i landsdelen. Spesielt interessant er det nystartede nettverket GeoAI:Hub, som vi håper og tror vil være et verdifullt nettverk for mange. Selv håper jeg å knytte nye kontakter i bransjen og utveksle erfaringer med andre som deler vår lidenskap for bærekraftig og innovativ teknologi.