Navn: Sondre Njåstad
Alder: 28
Bosted: Birkeland
Utdannelse: Nesten en bachelor i Datateknikk, men stort sett selvlært
Arbeidsgiver: Effera
Fartstid som utvikler: 3 år i full stilling, enda ca 3 år hvor det var en del av jobben å lage noen løsninger en gang i blant, men var mer en IT jobb.
Oppsett: Macbook Pro for møter etc. Windows desktop ellers
Hvordan begynte du med koding?
Jeg begynte å kode rundt ungdomsskolen, bare av interesse for hvordan ting fungerte og hang sammen. Jeg har alltid hatt en interesse for å forstå ting rundt meg og gjerne prøve å få til å lage ting jeg ser selv.
Hva jobber du med akkurat nå?
Akurat nå så jobber jeg med et spennende nytt prosjekt som skal øke sikkerhet, vedlikehold og oversikt over en anleggsplass. Prosjektet innebærer egen designet hardware som benytter seg av teknologier som Bluetooth Low Energy, CANbus (Controller Area Network/kjøretøydata), alkolås mm. I tillegg jobber jeg med utstyrssporing med Bluetooth Beacons og GPS sporingsenheter.
Hva ønsker du å lære mer om fremover i jobben din?
Jeg ønsker å fordype meg i maskinvare, fastvare og hvordan man kan lage gode brukergrensesnitt mot disse. Jeg er veldig opptatt av åpenhet og eierskap til maskinvare, og at den som har kjøpt maskinvaren skal kunne benytte de på det viset de selv ønsker.
Hva liker du å gjøre utenom jobb?
Jeg er så heldig at det jeg gjør etter jobb er mye av det samme jeg gjør på jobb, fordi jeg er så glad i det jeg jobber med! Men i stedet for å lage sikkerhetsutstyr for anleggsbransjen, bruker jeg mye av de samme teknologiene for å styre funksjoner i hjemmet. Smarthjem har blitt en lidenskap, og det blir mange samtaler med taleassistenten hjemme. Og nei, det er ikke slik som det ser ut i REMA1000 reklamene! Jeg utvikler mange av løsningene selv, og lærer da mye om sikkerhet, elektronikk og å kode infrastrukturer som skal håndtere store mengder data på en effektiv måte (Og til dere andre smarthjem-entusiaster der ute, så er det selvfølgelig Home Assistant det går i). Mye av tiden hjemme går også til å være med familie, og vise min fantastiske 1,5 år gamle datter verden.
Har du noen tips til unge som ønsker å utdanne seg innenfor IT og utvikling?
Finn ditt interessefelt, og oppsøk muligheter for å lære og praktisere det. Selv fikk jeg tidlig anledninger til å løse reelle problemer med kode. Og har du ikke mulighet til det selv, så lag deg noen fiktive problemstillinger eller oppsøk åpen kildekode prosjekter som trenger hjelp. Skriver du kode som ikke blir godkjent inn i kodebasen, så vil du få noen tips om hvorfor, og lære av de. Jeg har skrevet masse kode som jeg i dag helt sikkert ikke hadde turt å se tilbake på, men det er slik det skal være. Som utvikler slutter man aldri å lære og forbedre seg. Det er en del som sliter med følelsen av at alle andre er bedre, eller at man ikke er god nok. Men for hver time du sitter men kode, så blir du bare enda bedre! I dag er det så mange platformer og rammeverk man må forholde seg til, at alle trenger å sette seg inn i noe nytt stadig vekk. Det man lærer av å kode mye er problemløsning og god kodestruktur. Det tar man med seg fra platform til platform, og språk til språk.