GeoAI Meetup i Kvinesdal

Fredag 28. mars samlet Digin, Intoto, Kartverket, SinPro og Lister Nyskaping sentrale aktører innen geodata, kartdata og kunstig intelligens til GeoAI Meetup i Kvinesdal. Arrangementet bød på faglig påfyll, inspirerende diskusjoner og nye samarbeidsmuligheter – alt med mål om å styrke kompetansemiljøet for kunstig intelligens og stedfestet informasjon. Deltakerne fikk også være vitne til verdenspremieren på ny banebrytende teknologi fra Intoto, som kan bli et viktig verktøy i fremtidens risikohåndtering.

Digitale tvillinger av snø og vann fra satelittdata  

Programmet var spekket med innsiktsfulle innlegg fra både nasjonale og internasjonale fagmiljøer. Det sveitsiske teknologiselskapet Wegaw deltok digitalt, representert av Daria Ludtke. Hun presenterte hvordan Wegaw kombinerer satellittbaserte geodata med avanserte maskinlæringsmetoder for å gi både historisk og sanntidsinnsikt i snø- og vannressurser – også i de mest utilgjengelige områdene. Ved hjelp av åpne og eksklusive datasett fra globale samarbeidspartnere, leverer Wegaw digitale tvillinger av snø- og vannmengder med høy presisjon og nær sanntidsoppdatering. 

Dermed har de digitalisert og skapt et sanntidsbilde av en over 100 år gammel metode, som har vært ressurskrevende, lite nøyaktig og med lav oppdateringsfrekvens for innsamlingen av dataene, som fortsatt er i bruk i deler av verden. Wegaw har blant annet samarbeid med selskaper i Norge. 

 

Intototo 2.0 release - ny generasjon risikohåndtering av vassdrag 

Frode Aagedal fra Intoto hadde softrelease og verdenspremiere på Intoto 2.0, et nytt og avansert digitalt verktøy for risikohåndtering av vassdrag. Løsningen muliggjør vannmålinger i sanntid, og gir kommuner og andre aktører bedre grunnlag for å håndtere flom og andre vannrelaterte utfordringer. Frode presenterte live simulering av flom og vannhøyder på flere lokasjoner, samt datainnsamlingen som foregår i sanntid. 

Intoto 2.0 kan testes på nettsiden verden.app for de som ønsker å prøve løsningen ut. Det er mulig å simulere flom og vannmengder over hele verden. Be om tilgang og test ut. 

 

Databasert beredskap 

I 2017 opplevde Kristiansand og resten av Agder en rekordstor flom, med et rekordstort skadeomfang på både infrastruktur og materielle verdier. Flommen understreket behovet for bedre bruk av kart- og geodata. Sigurd Paulsen, beredskapssjef i Kristiansand kommune, pekte på hvor viktig det er å ta i bruk dataene som allerede finnes – og bruke dem mer effektivt i forebygging og klimatilpasning. Selv om Norge har store mengder kartdata tilgjengelig, benyttes de ikke alltid på en smart og operativ måte. 

Uten tilgang til presise kartdata vil samfunnet møte store utfordringer i sikkerhets- og beredskapsarbeidet. Beredskapssjef snakket om behovet for å utnytte kartdata man allerede har liggende på en bedre måte. Man har store mengder kartdata liggende, men man er ikke flinke nok til å bruke det på en effektiv og lur måte. Samarbeid om klimatilpasninger må til.   

Avdelingsdirektør i Kartverket, Lars Fredrik Gyland kunne også fortelle hvordan Norge har en av verdens mest effektive systemer for innsamling og deling av kart og kartdata. Men nytten av kartdata i Norge faller sammenlignet med andre land, noe som kan gå utover sikkerhet og samfunnsutvikling. 
 
Gyland presenterte også Kartverkets nyetablerte nasjonale innovasjonsteam med tilholdssted i Kristiansand. Det blir spennende å se på utviklingen dette teamet bidrar til fremover når de kommer opp i fart.

 

Arnt Erling Skavdal fra Tampnet, selskapet med hovedkontor i Stavanger som de fleste ikke har hørt om, men som ble sammenlignet med å være Telenor eller Telia bare offshore, delte innsikt fra selskapets arbeid med geoteknologi og data-infrastruktur. Han viste hvordan de kobler sammen data, mennesker og operative fasiliteter i det som er verdens største offshore kommunikasjonsnettverk – og hvordan dette bidrar til effektiv drift og økt sikkerhet.

Blant annet har Tampnet løsninger som gjør at de kan lokalisere evt. brudd på en av sine kabler i løpet av minutter, i motsetning til flere dager som vi har lest om ved hendelser i verden de siste årene. 

Meetup en bød ikke bare på innsikt – også pausene leverte. Med frukt, sjokolade og brus i rikelige mengder holdt fredagsenergien seg oppe gjennom hele dagen. Dagen ble rundet av med pizza som, til tross for sin plassering som «nummer to i Kvinesdal», vant hjertene til en fornøyd og velfødd forsamling. 

GeoAI Meetup i Kvinesdal ble en vellykket arena for kunnskapsdeling, nettverksbygging og inspirasjon på tvers av fagfelt. Med sterke faglige bidrag, teknologiske nyvinninger og engasjerte deltakere, markerte arrangementet et viktig steg i utviklingen av smartere løsninger for fremtidens risikohåndtering.