Vi hadde en hyggelig prat med utviklerne Pål Berg og Terje Berge, sammen med Rolf Halvorsen og Rolf Paulsen som jobber på den kommersielle siden.
Energi på agendaen siden 2013
Etter noen oppstartsår med utvikling og modning, tok det virkelig fart for Energy Manager i 2017. Da begynte de å ansette – og bygge opp det som i dag er en solid og bred kundeportefølje.
– Vi leverer digitale løsninger for energiledelse – rettet mot offentlig og privat eiendomsforvaltning. Med sensorer, målere og kraftig databehandling gir plattformen vår full oversikt over energibruk, kostnader og klimautslipp i bygg. Med andre ord: Vi hjelper kundene med å ta kontroll over strømmen – både i praksis og på regnskapet, forteller Rolf Halvorsen.
Data som gir innsikt – og resultater
Et godt eksempel er Aquarama-bygget i Kristiansand, hvor store mengder energi går til oppvarming av vann. Her overvåker Energy Manager kontinuerlig energiforbruket og bistår med optimalisering. Det samme gjelder Byggmo-bygget og en rekke andre prosjekter, hvor løsningen kobles til både strømmålere og annen bygningssensorikk.
– Det handler om å gjøre data forståelig og nyttig for de som skal ta beslutninger, sier Pål Berg. – Om du driver et hotell eller en industribedrift, kan vi vise hvordan energiforbruket henger sammen med for eksempel gjestetall eller produksjon. Da blir det mulig å styre mer presist, fortsetter han. Nylig bidro selskapet også med analyser i produksjonslokalene hos Nøsted som er nabobygget. Her avdekket Energy Manager at én prosess brukte langt mer strøm enn antatt. En ekte aha-opplevelse for kunden – og en god illustrasjon på verdien av detaljerte data.
Behovsstyring er et viktig nøkkelord for Energy Manager. Lovverket stiller krav til inneklima og energieffektivitet, men i praksis er det ofte dårlig samspill mellom aktørene i byggeprosessen. Ved å digitalisere byggene får kundene varsler ved unormalt høyt forbruk, forslag til tiltak og støtte for å søke Enova-midler. Og ikke minst: Lavere energikostnader og mindre CO₂-utslipp.
– Det handler om bunnlinja, ja – men også om bærekraft, sier Rolf Paulsen. – Skal man gjøre noe bedre, må man først vite hvordan det faktisk er.
På vei mot vekst og skalering
I dag har Energy Manager utviklingsteam både i Mandal, Bosnia og Sveits. Plattformen er bygget på Microsoft Azure og er et typisk eksempel på en moderne, skalerbar teknologibedrift. Nå er målet videre vekst i Norge, og selskapet posisjonerer seg også på fleksibilitetsmarkedet i samarbeid med blant annet Isberg Kraft.
Samtidig ønsker de å dele mer av sine erfaringer og caser og forteller at de ser på medlemskapet i Digin som en mulighet for å bli mer synlig og knytte kontakter.
– Digin-nettverket virker spennende. Vi håper å møte flere både utviklere, partnere og studenter. Kanskje noen ønsker å skrive bachelor- eller masteroppgave sammen med oss, sier Rolf Paulsen. – Vi er åpen for dialog med både bedrifter og studenter som er nysgjerrige på energi, bærekraft og datadrevet optimalisering, det er bare å ta kontakt, avslutter han smilende.