Det er viktig at vi ikke bare anerkjenner dette internt, men også deler alle de spennende fremskrittene med omverdenen. Ved å synliggjøre det arbeidet som gjøres her, kan vi inspirere flere til å engasjere seg og bidra til veksten av AI-teknologier. Selv om Agder har vært kjent som en betydelig teknologi-region i mange år, er det kanskje ikke like godt kjent hvor sterkt IT- og kompetansemiljøet virkelig er her, og hvor mange ressurser og talenter regionen faktisk besitter. Er vi for dårlige til å skryte av oss selv her på Sørlandet?
Kunstig intelligens (AI) har allerede blitt en del av hverdagen for mange på Sørlandet, og mange kjenner godt til Tsetlin-maskinen – teknologien som er utviklet av forsker Ole-Christoffer Granmo i Grimstad. Denne oppfinnelsen har allerede vakt stor interesse internasjonalt, fordi Tsetlin-maskinen har potensial til å revolusjonere feltet ved å tilby løsninger som både er enklere å forstå og mindre ressurskrevende enn tradisjonelle AI-modeller. Det er utrolig gøy at denne oppfinnelsen er skapt her i regionen som fører til at flere anerkjenner kompetansenivået her. Teknologien som springer ut fra Universitetet i Agder og forskningssenteret CAIR er svært attraktiv for både forskningsmiljøer og næringslivet, ikke bare her – men også i andre land. Nylig kom nyheten om at britiske Literal Labs har tatt Tsetlin-maskinen i bruk. Selskapet har sikret seg hele 6,5 millioner dollar i finansiering for å utvikle AI-løsninger basert på Granmos teknologi, med mål om å skape en mer energieffektiv og transparent kunstig intelligens. Denne interessen fra internasjonale aktører understreker teknologiens potensiale og viser hvordan Sørlandet spiller en sentral rolle i utviklingen av fremtidens AI-teknologi. (Kilde: FVN).
Samarbeidet mellom næringslivet, akademia, forskningsmiljøene og offentlig sektor her i regionen gir en unik mulighet til å omforme forskning til praktiske, kommersielle løsninger – en suksessformel vi kan og bør videreutvikle. Ved å fortsette å styrke samarbeid, fokusere på å dele kompetanse og tiltrekke aktører fra både nasjonalt og internasjonalt hold, kan regionen utvikle seg til et ledende teknologisk knutepunkt. Dette vil samtidig støtte Norges mål om økt digital verdiskaping, slik Karianne Tung la frem i Norges nye nasjonaliseringsstrategi i september.
Blant de spennende initiativene på Sørlandet må vi trekke frem tre kvinner med ulik ekspertise som har funnet sammen med et felles mål: å bidra til en ansvarlig utvikling av kunstig intelligens. Elisabeth Austad Asser, Karianne Ormseth og Rebekka Olsson Omslandseter representerer et samarbeid som forener ulike perspektiver og kompetanseområder innen AI. Dette initiativet fortjener å bli synliggjort også utenfor regionen, da det illustrerer hvordan tverrfaglig samarbeid kan spille en viktig rolle i å forme fremtidens utvikling av kunstig intelligens.
Elisabeth fokuserer på de etiske sidene ved AI og arbeider for å sikre at teknologien utvikles på en måte som ivaretar ansvarlighet og transparens. Karianne har lang bakgrunn innen industri og robotikk og utforsker hvordan AI kan skape verdifulle innovasjoner i industrien. Rebekka har spesialisert seg på teknisk utvikling og algoritmer, med mål om å løse praktiske utfordringer og fremme effektiv anvendelse av AI i ulike sammenhenger.
Vi ser flere initiativ til samarbeid slik som denne AI-trioen oppfordrer til. Vi tør å påstå at Agder scorer svært høyt når det gjelder samarbeid om kunstig intelligens i offentlig sektor, gjennom Digi Agder – nemlig «Agder KI». Dette initiativet bidrar til å heve kunnskapen om hvordan digitalisering kan skape nye muligheter for både kommunene og innbyggerne i regionen. Etableringen av Agder KI er Norges første offentlig-private sandkasse for kunstig intelligens. Dette initiativet, utviklet i samarbeid mellom Digi Agder, Kristiansand kommune og Egde, skaper et trygt og innovativt miljø der offentlig sektor og næringsliv sammen kan utforske, lære og utvikle KI-teknologier.
Agder KI nå har blitt omtalt som «et banebrytende initiativ» for kunstig intelligens i Norge. Da Karianne Tung var på Techpoint, ble hun introdusert for prosjektet. På LinkedIn skrev hun i etterkant et innlegg om at hun ble særlig imponert over jobben som gjøres i Agder KI gjennom et offentlig-privat samarbeid. Hun har tro på at å samle AI-kompetansen her kan føre til flere vellykket implementeringer og virkelig akselerere adopsjonen av teknologien.
Vi oppfordrer våre medlemmer og IT-bransjen til å ta initiativer til prosjekter og delta i diskusjoner som kan fremme vekst og utvikling innen kunstig intelligens, både her i regionen og på nasjonalt nivå. Kan vi ikke tillate oss å skryte mer av at Agder er i ferd med å innta en ledende posisjon nasjonalt innen kunstig intelligens – noe vi kan være stole av! Samarbeid og felles innsats er veien fremover og nøkkelen til å nå våre mål, og vi gleder oss til å følge med videre på alt det spennende som her på Sørlandet. Kilde: https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/2024/er-med-i-banebrytende-samarbeid-om-kunstig-intelligens/