Bedriftsbesøk: (fra venstre) Karianne Ormseth fra Digin, Dag Øyvind Godtfredsen fra Glencore Nikkelverk og Cathrine Stien fra Digin.

Tradisjonsrik bedrift med fremtidsrettede satsninger

Glencore Nikkelverk, en industribedrift med 114 års historie, er et av de nyeste medlemmene i Digin. Vi besøkte Informasjons- og digitaliseringsavdelingen og hadde en hyggelig samtale med direktør for Informasjon & Digitalisering Dag Øyvind Godtfredsen.

– IT og teknologi er et strategisk satsningsområde for Glencore Nikkelverk. Selv om vi lenge har vært digitale og datadrevne, handler vårt nåværende fokus om å utnytte IT og teknologi, spesielt når det gjelder datainnsikt og analyse, forteller Dag Øyvind.

Nikkelverket er en tradisjonsrik bedrift med omfattende produksjon av høykvalitets, raffinert nikkel, kobber og kobolt som eksporteres til hele verden. Selskapet har en stor forsknings- og utviklingsavdeling på fabrikken som er med på å stadig videreutvikle bedriften.

–    Det er en spennende utvikling på gang i vår IT-satsning, og jeg er nysgjerrig på hvilken innvirkning det vil ha på Glencore Nikkelverk. Vi har alltid vært datadrevne og var veldig tidlig ute med automatisert prosesstyring, og nå ønsker vi å tilgjengeliggjøre data fra våre prosesser i større grad. Dette tror vi vil resultere i både økt kvalitet og effektivitet i arbeidshverdagen vår. Dette gir oss stadig større mengder data, og vi ønsker å utnytte denne informasjonen på en stadig smartere og strukturert måte fremover. Det er gøy å høre når FoU-avdelingen eller vedlikeholdsingeniører forteller om «eureka-øyeblikk» med dataen som kommer fra prosessen, sier Dag Øyvind.

Spennende å dele erfaringer

Forskerne hos Glencore har allerede erfaring med bruk av maskinlæring og kunstig intelligens og holder et våkent øye med utviklingen på dette feltet. Dag Øyvind vil oppfordre flere ansatte hos Glencore til å delta på arrangementer i regi av Digin fremover, da dette kan bidra til kompetanseheving og gi innsikt i teknologitrender. For eksempel aktuelle temaer som robotikk og mekatronikk, som er spesielt relevante for Glencore.

Glencore Nikkelverk har derfor meldt seg inn i Digin for å delta på arenaer for kompetanseheving, i tillegg til å utvide sitt nettverk. Dag Øyvind forteller at det er spennende å samtale med andre bedrifter om deres utfordringer og løsninger, og det er sikkert noen som kan synes det er interessant å høre mer fra innsiden av Glencore. 

–  Det kan være noen er interessert i å høre om hvordan vi har gjort det i prosesser «der OT og IT smelter sammen»? Nå som vi etablerer en stor satsning på Informasjons & Digitaliseringsavdelingen ser vi også etter flere dyktige folk til teamet vårt. Vi mener vi har mange spennende utfordringer som det vil være interessant å få ta del i, sier Dag Øyvind og fortsetter:

– Den datadrevne nikkelproduksjonen spiller en avgjørende rolle for fremtiden, særlig med tanke på stadig mer bærekraftig produksjon. Data gir oss muligheten til å finne løsninger for å produsere nikkel på en stadig mer effektiv måte og med lavere energiforbruk. Vi må tilgjengeliggjøre mer av den dataen som ligger i utstyret vårt i OT-nettet, samtidig må det gjøres på måter som ivaretar våre høye sikkerhetskrav.

Lokalt bidrag

Med over 530 faste ansatte og en dyktig Informasjons- & Digitaliseringsavdeling på 12 personer, samt innleide spesialister, jobber Glencore Nikkelverk kontinuerlig med å styrke sin posisjon som en ledende aktør innen nikkelproduksjon. – Hos Glencore har vi en lang historie, og vi er stolte av det vi har oppnådd. En viktig del av vårt engasjement handler om et godt samarbeid med samfunnet, spesielt på Sørlandet. Fremover ønsker vi å kunne tilby caseoppgaver for studenter, både på campus Kristiansand og campus Grimstad. Dette gir de unge talentene mulighet til å jobbe med reelle utfordringer og får samtidig innsikt i vår bransje, sier Dag Øyvind.

Glencore ser også viktigheten av å investere i lokal kompetanse. Når det bestilles tjenester, er det med et ønske om å benytte lokale bedrifter og arbeidskraft så langt det er mulig. Som medlem av Digin er det naturlig å starte med å se hva som finnes av kompetanse innad i nettverket. Gjennom arbeid sammen med andre bedrifter i Digin, kan Glencore kanskje  bidra til ideskapning hos andre og samtidig få ideer tilbake.

– Vårt mål er ikke bare å være en industribedrift med lang historie, men også være en aktør som bidrar til å forme fremtiden. Vi ønsker å skape flere spennende samarbeid i tiden som kommer, avslutter Dag Øyvind. Takk for praten!